Tagged elektrinės viryklės

Kokia virtuvė be viryklės?

viryklės Viryklė – bene dažniausiai naudojamas buitinės technikos prietaisas virtuvėje, nepriklausomai nuo to, ar esate užkietėjęs kulinaras, ar gaminate vien dėl to, jog šeima nenumirtų iš bado. Tiesa, viryklių pasirinkimas nėra toks paprastas, kaip gali iš pradžių atrodyti. Ir ne tik dėl to, jog savo prekes siūlo skirtingi gamintojai: viryklės gali būti dujinės ir elektrinės. Supažindinsime su pagrindinėmis abiejų tipų savybėmis: gal tai padės apsispręsti, kuris pasirinkimas jums atrodo tinkamesnis.

Dujinės viryklės

Šio tipo viryklių paviršius gali būti baltos (ar kitos) spalvos emaliuoto metalo, nerūdijančio plieno ar moderniausio varianto – juodos spalvos grūdinto stiklo. Ant darbinio paviršiaus būna uždėtos grotelės, skirtos puodams sudėti. Dujinės viryklės orkaitė gali būti tiek dujinė, tiek elektrinė.

Nusprendus pirkti dujinę viryklę, pravartu pasidomėti, ar joje yra automatinė elektrinio uždegimo sistema: paspaugi mygtuką ir viryklė įsijungia be jokių degtukų.

Prieš kurį laiką pirkėjai, ketinantys pirkti dujinę viryklę, buvo raginami pasidomėti, ar kokrečiame modelyje įmontuota sistema, apsauganti nuo dujų nutekėjimo pavojaus. Šiandien ši apsauginė funkcija yra visuose naujuose modeliuose.

Elektrinės viryklės

Atmetus dujinės viryklės pasirinkimą, lieka elektrinė. Tiesa, pastarosios, priklausomai nuo kaitinimo būdo, gali būti net kelių tipų: įprasta su ketaus kaitinimo elementais, stiklo keramikos paviršiumi arba indukcinė, veikianti dėl indukcinių ričių sukuriamo elektromagnetinio lauko. Būtent du pastarieji viryklių tipai ir sukelia didžiausią klaustuką, o kurią gi geriau rinktis?

Elektrinės viryklės su stiklo keramikos paviršiumi gana greitai kaista, kai kuriuose modeliuose gali būti reguliuojama kaitviečių dydis ar net forma. Valymas nesudėtingas, tačiau, dėl visiškai lygaus paviršiaus, dideliam skysčio kiekiui išbėgus, valyti reikia ne tik pačią viryklę, bet ir grindis. Jei skystis patenka ant kitos, neatvėsusios kaitvietės, stiklo keramikos paviršius gali suskilinėti.

Indukcinės elektrinės viryklės unikalios tuo, jog kaitinamas ne paviršius, bet indo dugnas. Dėl šios priežasties reikia įsigyti specialius indus, pritaikytus šiam viryklių tipui (jei puodo dugnas traukia magnetą – indas tinkamas). Dėl kaitinimo ypatumų patiriami mažesni energijos nuostoliai, netenka šveisti pridegusių maisto likučių bei išvengiama traumų, kurios patiriamos netyčia prisilietus prie viryklės paviršiaus. Tiesa, šių viryklių veikimas lydimas pašalinių garsų, susijusių su indukcinėmis ritėmis.