Gebėjimas derinti maistą ir vynus reikalauja ne tik gurmaniškos prigimties, bet ir laiko patikrintų žinių, t. y. turite išmanyti derinimo principus. Svarbiausia – žinoti, kokį vyną patiekti prie mėsos, sūrių ar vaisinio deserto. Gėrimo ir valgių derinimas apibrėžia ne tik vyno spalvos ar jo saldumo pasirinkimo kriterijus, bet ir vyno kilmės vietą ar brandinimo metus.
Svarbiausias derinimo principas. Svarbiausias derinimo principas kalba apie skonio papildymą, t. y. vynas ir maistas suvokiami kaip vienas kito tęsinys. Tiesa, čia turėtumėte išlikti budrūs – itin dažnai taikoma ir kontrasto taisyklė, t. y. paprasti ir lengvi vynai derinami su sudėtingesniais patiekalais, o intensyvaus skonio ir išraiškingo aromato vynas patiekiamas drauge su lengvais užkandžiais.
Vynas, mėsa ir žuvis. Priimta manyti, kad mėsa visuomet derinama su raudonuoju vynu, o žuvis – su baltuoju vynu. Daugeliu atveju ši taisyklė išties galioja, tačiau ji nėra absoliuti, pvz., jei žuvis buvo kepta su oda ir ant vaišių stalo patiekiama su itin sočiu padažu, jums bus būtinas raudonasis vynas.
Vynas ir sūris. Apie vyno ir sūrio dermę kalbama nuo seniausių laikų, tačiau nepamirškite svarbiausios taisyklės – gurmanai rekomenduoja drauge su sūriu mėgautis paprastais vynais, neturinčiais unikalaus aromato ar skonio skirties bruožų. Ypač, jei nusprendėte mėgautis sūriais su mėlynuoju pelėsiu – išraiškingi sūriai akimirksniu pakeis net ir paties brangiausio vyno savybes. Minėtuoju sūriu mėgaujamasi drauge su saldžiaisiais vynais. Minkštam sūriui tiks baltasis vynas, kieti sūriai gali būti derinami su įvairių rūšių vynais.
Vynas ir jūros gėrybės. Prie riebios žuvies, pvz., skumbrės, tiks jauni baltieji vynai. Tokiems vynams nėra būtinas išlaikymo atspalvis, tačiau rekomenduojama rinktis kiek rūgštesnį gaminį. Ilgiau brandintas baltasis vynas tiks prie lašišos ar kitų lašišinės kilmės jūros gėrybių.
Vynas, vaisiai ir daržovės. Prie didžiosios dalies vaisių derinami baltieji vynai. Prie intensyvesnio skonio vaisių patiekiami aštresni vynai. Prie švelnių vaisių ar daržovių derinami lengvi vynai, išsiskiriantys šiek tiek didesniu rūgštingumu.
Vynas ir saldumynai. Jei nusprendėte vynu mėgautis drauge su desertu, nepamirškite, kad visais atvejais gėrimas turi būti saldesnis už maistą. Saldumynai veikia skonio receptorius ir juos susilpnina. Tai reiškia, kad jei desertas bus labai saldus, jūs nejusite vyno skonio.
Vynas ir geografija. Itin dažnai vynas derinamas su maistu geografiniu principu, t. y. ant stalo pateikiami to paties regiono patiekalai ir gėrimai, pvz., itališka pica mėgaujamasi drauge su itališku vynu, ispaniškas kumpis derinamas su ispanišku gėrimu, o sūris iš Prancūzijos – su prancūzišku vynu.
Parašykite komentarą